Újság!
Betöltés...

Triumvirátus terv II. - Fókuszpontok a téli kertben

Amikor a januári bágyadtságukban a nyárról álmodozunk, érdemes átnézni kertünk különböző, jelenleg kopasz sarkait. Főként azokra érdemes nagyobb gondot fordítanunk majd tavasszal, amelyek most igen jól láthatóak a gyakran használt helyiségek ablakaiból - pl: nappali, konyha, étkező.


Ha főként lombhullatók találhatóak kertünkben, akkor néhány jól elhelyezett örökzölddel tökéletes téli fókuszpontokat alkothatunk. Ha viszont kertünket túlnyomórészt örökzöldek uralják, akkor inkább a virágos cserjékre érdemes a hangsúlyt helyezni ezekben a hónapokban.


Íme, egy hármas tipp, amelyek együtt, de akár külön - külön is tökéletes félárnyéki fókuszpontjává válhatnak kertünknek.

Kecskerágó (Euonymus): Van közöttük örökzöld és ősszel színesedő lombhullató, kúszó és bokros, mini és magas sövénynek alkalmas is. A tarka levelűtől a sötétzöldig mindenki megtalálja az igényének megfelelőt. Ám ami ehhez a hármashoz igazán jól passzol az az Euonymus japonicus (japán kecskerágó) sötétzöld, vagy aranysárga levelű fajtája. Szereti a vizet, a tápdús talajt és a félárnyékos helyeket a kertben. Érdemes tavaszonként visszavágni a szép dús bokor érdekében. (Fontos! Az arany színűnek valamennyi fényre szüksége van ahhoz, hogy ilyen szépen ragyogjon. Mélyárnyékban bezöldül!)




Kínai varázsmogyoró (Hamamelis mollis): Nagy álmom, hogy egyszer egy ilyen bokrot is a kertemben tudhassak, ugyanis tetszik a bohókás virágzata és a januári-februári virágzása. Bár mészmentes, kissé savanyú talajt igényel, de ezt egy fenyő közeli ültetéssel és egy nagy adag rododendron földdel könnyen kivitelezhető a számára.

Az összes virág olyan, mintha kissé kócosan és álmosan ébredeznének a télből. Tökéletesek!!!




Mahónia (Mahonia aquifolium): Az abszolút városi túlélő, aki ha jól érzi magát, akkor a kert különböző pontjain tűnik fel nagyobb cserjék vagy fák tövében megbújva. Éppen emiatt a függése miatt sokáig egy pusztítandó növénynek tartottam, míg rá nem jöttem, hogy ezt a növényt mások kifejezetten ültetik a kertjükbe, míg nálam csak úgy terjeszkedik. Jelenleg metszéssel tartom kordában. Tavasszal sárga virágfürttel lep meg, míg tél elején lila terméssel örvendezteti meg a kert lakóit, miközben egész évben fényes örökzöld levéllel díszíti a kertet. Karácsonykor a magyalhoz (Ilex aquifolium) hasonlatos levélzete miatt kedvelem, tavasszal pedig a rikító sárga virágai miatt.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :