Újság!
Betöltés...

Hogyan tervezz virágágyást?

Hogy le vagyok maradva, az nem kétséges.
De javamra legyen írva, hogy későn kezdődött a tavasz, idén mindent a nulláról indítok és kicsit túlhajtottan dolgozom. Ám mielőtt tovább mentegetőznék, azt is fontos megemlítenem, hogy szólóban is igen jó részidőket érek el a kerti munkában. Erről lassan fotókat is mutatok, de egyelőre maradjunk az alapoknál, a tervezésnél.

A terasz előtti, szinte négyzetes ágyás tervei már készen vannak. Az első ágyástervemhez képest ezt meglepően gyorsan, és már - már rutinosan állítottam össze.

Nagy rajongója vagyok a széles angol virágágyásoknak. Ezért aztán rengeteget olvastam róla, illetve ahol lehet gyűjtöm és fejben fényképezem az ötleteket. Ezen a téren nagyon újat nem tudsz mutatni, viszont egy pontosan összeállított ágyással mindenkit leveszel a lábáról.

Érdemes tervet készíteni, mert inkább azt rajzold át ötször, mint a már elültetett növényt rángasd egyik helyről a másikra.
  • Jó, ha tudod mennyire napfényes területet kell beültetned, ugyanis aszerint kell majd kiválasztanod a növényeket.
  • Legyél tisztában kerted talajának típusával. Mert sokszor egyszerűbb és olcsóbb a talajhoz igazítani a növényválasztékot, mint a teljes kert talaját kicserélni.
  • Igazán szép, egész évre változatos eredményt a vegyes ágyásokkal érhetsz el, ahol nem csak évelők és hagymások bontakoznak ki a szemünk láttára, hanem cserjék, fűfélék vagy akár kisebb fák is. Azaz, ezzel a variációval minden évszakra lesz valami látványosság a virágágyásodban.
  • Elsősorban a nyári virágzókkal kezdd a tervezést, majd amikor ezzel végeztél, akkor hozzáadva néhány örökzöldet és tavaszi hagymás virágot megnyújthatod ágyásod virágos időszakát.
  • Lehetőség szerint úgy válogasd az egymás mellett álló növényeket, hogy azok formájukban, színűkben vagy levélzetükben kontrasztban álljanak egymással.
  • Ha a hagyományos 120 - 150 cm mély virágágyás a cél, akkor három sor növényt kell betervezned.
  • Az első sorba a 20 - 40 cm magas növények kerülnek, amelyek nyugodtan terülhetnek és kúszhatnak, és lehetőség szerint az év 2/3- ában jelzik az ágyás szélét.
  • Második sorba a 60 - 90 cm magas növények következnek, amelyek formájuk mellett színűkkel is kitűnhetnek. Ide akár már rózsát is tervezhetsz.
  • Míg a harmadik, leghátsó sorban a 120 - 150 cm magas növények találhatóak, ahol egy - két virágos cserje, magas évelő, vagy fűféle megfelelő hátteret biztosít a jól megtervezett virágos kompozíciódnak.
  • Gondolkodj előre 2 - 3 évet! Azaz ne ültesd túl közel növényeidet, hagyjál nekik helyet a növekedéshez. Ez nem egy bútordarab, amit ha leteszel, akkor úgy marad, hanem hónapról - hónapra változik és növekszik.
  • ITT KÖVETKEZIK A LÉNYEG: Ha jól sikerült a tervezés és az ültetés, akkor nyár végére lemondhatsz a kapálásról és a gyomlálásról!!! :)
Szép  virágágyást kívánok minden kertészkedő olvasómnak!



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :