Újság!
Betöltés...

Milyen egy balkon, ha igazán szereted? - Ötletek és tapasztalatok a kertépítő verseny egyik nyertesétől

Ha ti is látogatói voltatok az idei kertépítő versenynek, akkor biztos feltűnt egy kert, amit csak lépcsőmászással lehetett megközelíteni.
Ennek a diák kategóriában indult és II. helyezést elért kertnek, vagy pontosabban balkonnak különleges a története.

Fogadjátok és ismerjétek meg sok szeretettel a BALKON ARANYA csapatát.
"Több mint egy éve született meg fejünkben az ötlet, amely megmagyarázza miért épp balkonkertet építettünk. Az ötlet egy olyan pályázat életre hívása volt, mely hozzájárul a magyarországi, nagyvárosi balkonkert-kultúra fejlődéséhez.





Így idén először kiírásra került a Balkon Aranya Pályázat, melynek célja, hogy a fővárosban lakók közvetlen környezetükben megtelepítsék a zöldet, mikro-közösségi tereket hozzanak létre, és élhetőbbé tegyék a várost. Aki szeretne az erkélyén kertészkedni, vagy már csinálja is, az mindenképpen vegyen részt, és első lépésként látogassa meg a Balkon Aranya Pályázat oldalt.
A kert építésével az volt tehát a célunk, hogy inspiráljuk a balkonkertészkedőket, ötleteket és kedvet adjunk idén tavasszal is az erkélyek gyönyörűvé varázslásához.
A kertépítő versenyről:
Tizenketten vettünk részt a balkonkert tervezésében és építésében. Maga az építkezés öt napig tartott, de a kert építése csak a végső munkafázis volt. A balkonkertünk szerkezeti tervezése, a berendezés kiötlése és a támogatóink felkeresése több hetes munkánkba tellett. Viszont talán érdekesebb lehet, hogy hogyan is rendeztük be az erkélyt.


Az erkélyről:
Egy 8 négyzetméter körüli erkélyt terveztünk magunknak a versenyre. Ez jó nagy méret, de akinek kisebb erkélye van, az se aggódjon. Egy erkély, legyen bármekkora, tele van lehetőségekkel. Mi is megpróbáltunk minél több ötletet bemutatni.


Az első, ami szembetűnik a balkont messzebbről szemlélve a korlát mentén körben elhelyezett, általunk gyártott, sötét, dióbarnára pácolt fenyő virágládák sora. A virágok színe volt, ami elsősorban befolyásolta a növényválasztást, illetve a növényeink lecsüngő habitusa. A sötét virágládákhoz a világosabb virágú kiültetés passzol. A mi választásunk a Kislevelű bakopa (Bakopa monnieri ’Cabana’) és az Orvosi jázmin (Jasminum officinale) volt. De a színesebb virágdíszek kedvelőinek a balkon aranya (Bidens ferulifolia), a Tradescantia multiflora, valamint a Petuniák, és Begoniák, különböző fajai, fajtái ajánlhatóak. A virágdísz nélkül, levelükkel díszítő csüngő balkonnövények közül mi a borostyánt választottuk, de számos más faj is kiültethető az erkélyre (pl: Gechoma hederacea).


Az erkély korlátjának belső falán raklapból készített zöldfalakat helyeztünk el, melynek ötletét mi is az internetet böngészve találtunk. A raklapok zöldfallá alakítása otthon is nagyon egyszerűen megvalósítható, minden második lécét kivesszük a helyéről és úgy szögezzük a raklap másik oldalára, hogy az megtartsa a beleültetett növényeket. Majd az így kialakított hézagokba vastag nejlonfóliát kapcsoztunk. A raklapfalba ültetett Orbánc (Hypericum calicinum), Japánmirtusz (Cupphea hyssopifolia) és Piros kőtörőfű (Saxifraga arendsii) lombjával és virágával is díszítette balkonkertünket.
A raklap-zöldfalak tetejébe ültethetők haszon- és fűszernövények, melyek fény- és melegigénye nagyobb.
Raklapból rendkívül egyszerűen készítettünk egy kanapét is. Mindössze egymásra tettünk két raklapot, majd háttámlának beállítottunk egy harmadikat, és néhány pléddel és párnával kiegészítve készen is lett az ülőalkalmatosságunk.






A balkonunk harmadik falát egy fűzből fonott virágtartó alkotta. A fonott fal kaspóiba kisebb, színes virágú növényeket ültettünk, melyek jól harmonizáltak a fűz barnás színével.








Az erkélyen elhelyeztünk két kisebb, gömb koronásra nyírt cserjét (Korallberkenye Photinia serrulata) is, bár ez kisebb erkélyeken nehezen kivitelezhető. Illetve néhány kisebb cserje is helyet kapott nálunk. A babérmeggy (Prunus laurocerasus) lombjával egész évben díszít; a Havasszépe (Rhododendron) pedig virágzáskor gyönyörűen mutat, gondozása viszont szakértelmet igényel.
A Balkonkertünk tervezésekor figyeljünk rá, hogy a választott növényeink milyen speciális igényekkel rendelkeznek, bírják-e a téli hideget, tűrik-e a nyári forróságot, milyen kémhatású talajt kedvelnek. Fontos, hogy ismerjük a balkonnövényeink szükségleteit, hogy sokáig gyönyörködhessünk erkélyünk szépségében."



Köszönöm Pozsonyi Dávidnak és Oláh Péter Cipriánnak a fotókat és részletes bemutatkozást.
Sok - sok csodás balkonkertet kívánok Nekik ehhez a remek pályázathoz.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Koltai Éva írta...

ugyanez a projektem, nézd meg a Terasz albumom a fészen :) még kezdetleges formában , de, majd alakul (nincs sok pénzem rá :( )