2013. június 5., szerda

Térkősablon: Érvek és Ellenérvek

Pár héttel ezelőtt az egyik általam kedvelt lakberendezési blog Facebook oldalán egy egyszerű és igen olcsó térkövezési lehetőséggel ismerkedhettek meg az olvasók. Mivel én ismertem ezt a technikát és láttam már így készült kerti utakat, ezért meglepődve olvastam a hozzászólásokat.
 


Előljáróban leszögezném, hogy nekem is nagy álmom a bazalt kocka és a yorki kő, amit szűkebb költségvetés esetén jól helyettesíthetünk a betonból készült variációikkal, és szerencsére ezek már megszólalásig  hasonlítanak az eredetire. Ám, ha jelenleg túlköltekeztünk, és mégsem akarunk porban vagy sárban rohangálni a hátsó pihenőhöz az elkövetkező években, akkor a térkősablon igenis szép és tartós megoldás lehet bárki számára.
 
Egyik barátunk 4 - 5 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a házától a kerti szaletliig vezető utat ezzel a térkősablonnal kövezi le. A homok talaj annyiban könnyítette meg a dolgát, hogy nem kellett gondoskodnia vízelvezető rétegről, ami más fajta talajtípusnál némi ásást és 5-10cm vastag tömörített és elegyengetett homok réteget jelentett volna. (Homok talajnál biztosabb alapok érdekében 5-10cm kavicságy + 5cm homokágy már szilárd alapot biztosít a járdának.)
 
A következőkben szeretném nektek felvázolni a pro és kontra véleményeket.

Felvetődtek ilyen ellenvélemények:
"kavicsréteg kell alá..."
"megfelelő tömörítés nélkül szétfagy..."
"meg fog süllyedni..."
"ez a beton biztos nem bírja a ki a fagyokat..."
Végül pedig a legjobb:
"Vegyél térkövet, mert azt sózhatod majd télen..."Hát itt vannak a tények:
Barátunk simán ráhelyezte a homokos talajra...
Bízott abban, hogy ha a házához használt beton nem fagyott szét, akkor majd ez is kibír néhány évet...
A profi térkövek is megsüllyedhetnek, ha rossz technikával és figyelmetlenül teszik le...
Ha nem bízol a magad által kevert betonban, akkor hozass házhoz...
 
Végül pedig sózás téma:
Gondold végig mennyi pénzedbe került tavasztól őszig az a rengeteg növény a kertedben. Tényleg ki akarod őket irtani egy tél alatt, pusztán azért, mert nincs kedved lapátolni?????


Most pedig jöjjenek tegnapi fotók, a nagyjából 4 - 5 éve térkősablonnal készült kerti útról!
Ha most kövezésre kéne adni a fejemet, és a családi költsévetési keret is megengedné, akkor a ház körül illetve a bejáratig biztos egy különlegesebb, bár betonból készült (annyira szépeket készítenek) térkövet választanék. Viszont a veteményeshez, vagy a kertipadhoz vezető utat ezzel az egyszerű megoldással bármikor bevállalnám.


Ha tetszett a bejegyzés, akkor olvass bele ezekbe is:
Úttalan kerti utakon
Csobogó esőlánc - Csináld magad (DIY)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz, hogy mindig friss inspiráló kert ötletekkel gazdagodj!


2 megjegyzés:

Nia írta...

Szia,
ugyanebben az olcsó, de szép megoldásban töröm a fejem a kicsi kertünkbe, úgyhogy nagyon örültem, mikor megláttam nálad a posztot.
Nulla tapasztalattal rendelkezünk betonozás témában, esetleg lehetne kérni pontos leírást, ötleteket, tippeket a járda készítőjétől? Sokat keresgéltem már és annyira eltérő vélemények vannak mindenfelé, azt sem tudom biztosan eldönteni, hogy hogyan fogjunk hozzá, milyen arányokban kell a betont kikeverni egy ilyen projekthez, milyen mennyiségekre lesz szükség, stb.
Bármilyen segítségnek örülök, egy lépésről-lépésre útmutatónak meg pláne (ha időd és energiád engedi).
Köszönöm, Nia

Névtelen írta...

Szia! Nem készítettem még térkövet, még csak tervben van, de szerintem ez hasznodra lehet. Olvasd el a technológia részt, ott van egy keverési mód leírással, tanácsokkal. :-)