Újság!
Betöltés...

Egy kastélykert télen - Schönbrunn

Bécsben vannak olyan helyek (kertek), ahová télen-nyáron érdemes ellátogatni, mert mindig más - más arcát mutatja meg. Ezek közül a helyek közül az egyik, a Schönbrunni kastély, a császári család egykori nyári rezidenciája.




Miközben kifele autókáztunk a városból, rögtön lefordítottam ezt a kis nyári rezidenciát és sok zöldet a saját szótárammal. Ami valahogy így hangozott: hétvégi nyaraló és telek sok - sok melóval és némi luxussal.

Ez a kert, tipikus mintája a barokk francia kerteknek, ami egyfajta alkotott rendezettség, amit az ember a tájba beleépít. Ez a fajta geometrikus kertészkedés az életörömöt és a gazdagságot sugározta szerte Európában évszázadokon keresztül. Természetesen ez utóbbi teljesen érthető, mert ekkora területen, ennyire tökéletesen formára nyírt növénycsoportok és ilyen rendezett ágyásképek jelenléte sok - sok ember keze munkáját igényelték.

Bár a sövény nyírás több fejlődési fázison ment keresztül mire hozzánk elektromos és benzines változatba megérkezett, azért még mindig tudok olyan megszállott hobbikertészt mutatni, aki nagy mennyiség ide vagy oda, csakis a hagyományos sövényvágó ollóra esküszik.

Mivel több alkalommal volt szerencsém ebben a kertben sétálni, ezért már nem először merült fel bennem a kérdés, hogy hogyan sikerül ennyire egyenes felületet vágni fákon és bokrokon egyaránt. Mert nekem is van egy fajta technikám, de ennyire jól még én sem tudok sövényt nyírni.
A kérdésemre a válasz pedig megérkezett, és én ámulva néztem ezt a szerkezetet, ami valószínű, hogy nem egy hipermodern ötlet, és mégis tökéletesen működik.

És, hogy miért szép egy ilyen kert télen? Pont ezért!

A tökéletes vonalak, a rendezettség, az ágyások, amelyek bár üresek, de mégis látni a tavaszra előkészített minták formáját.


Gyertek és nézzetek körbe ti is!









Így már érthető, hogy mitől és hogyan lesz ez a kert ennyire szabályos.
 


A rózsák itt is nyíltak még decemberben.

A virágágyás, ami még így csupaszon is szép.


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon válaszd a "Megjelenítés elsőként" funkciót.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :