Újság!
Betöltés...

Nyári másodvetés a kertekben

Túl vagyunk az eper, a málna, a meggy, a cseresznye szezonon és már nyakunkon a sárgabarack idény is. Bár a paradicsomra még nálam várni kell, a veteményes kertből már behozhattunk borsót, friss újhagymát és rengeteg levélzöldséget is.
Ettől függetlenül érdemes már most a másodvetések számára előkészíteni az ágyásokat. Azaz ismét elő az ásóval és a kapával, hogy bőséges termésre csábítsuk a kertünket.


Mert attól függetlenül, hogy a nyár derekánál tartunk, nem kell lemondanunk a magvetés és a várakozás öröméről. Ilyenkor lehet elültetni a tépőkel fajtákat, jónéhány salátát, és még sok - sok olyan finomságot, ami rövid tenyészidővel, vagy épp fagyra kevésbé érzékeny tulajdonsága miatt szívesen díszíti majd a kertünket a téli időszakban is.

Hagymafélék: Ha ilyenkor vörös- vagy lilahagymát magról vetünk, akkor kora tavasszal saját termésű újhagyma lesz a jutalmunk. De nyugodtan vethetünk ilyenkor évelő metélőfokhagymát is, aminek virága, szára és levele is ontja majd magából a fokhagyma illatot és ráadásként ehető is.

Gyökérzöldségek közül a cékla, a rövid tenyészidejű répa, vagy az őszi / téli retek jöhet számításba. Mindegyik ízletes és különleges kerti finomság, amit kár lenne kihagyni, csak azért mert már közeledünk a veteményes kerti idény vége felé. Sőt, most érdemes igazán belehúzni!

Levélzöldségek: Ha tavasszal nem volt már rá kapacitásunk, akkor itt az ideje, hogy elővegyük a mángold, a toszkán-, a pálmalevelű- és a fodros tépőkel magokat. De nyugodtan vessünk újra a spenótból is, mert nem csak főzeléknek, hanem a kis leveleit leszedve salátákba is fantasztikus kiegészítő.

Saláták és fűszernövények: Vethetünk kaprot, bazsalikomot, petrezselymet, sőt gyors szüretre saláta mix keverékeket, galambbegy salátát, vagy akár a szimpla levélzetű kardsalátával is gyors eredményt érhetünk el.

Így a nyár közepén, amikor a kert már ontja magából a virágokat és az egyre több finomságot, úgy gondolom, hogy egy kis tudatosságra és előrelátására van szüksége annak a kertszerető hobbikertésznek, aki legszívesebben, most már csak gyümölcsös táljából csipegetne vagy a limonádéját szürcsölgetné a kertjében. Már ha van köztetek ilyen. ;)

Ha a fenti lista láttán egy kis akcióra is vágytok és szeretnétek ismét ültetni / vetni és várni a magból kikelt csodát, akkor eljött az ti időtök, hogy a kertbe friss életet leheljetek az őszi - téli időszakra is.



Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :